Október 23. A Szabadság Napja

nike romaleos ii power lifting cheapbestselected.com
New Balance China Fake 580 MRT580DD click here now
Adidas Adizero Three Stripe Life, Adidas Adizero 8. 0 3 Stripe Life adidas adizero three stripe life, adidas adizero 8. 0 3 stripe life

szabadsag_napja_1.png

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen november 11-én.

to401li93123-2.jpg

Az október 23-i budapesti tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásának megkezdéséhez vezetett. November első? napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a Varsói Szerződésből való kilepésről és az ország semlegességéről. A szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és miután a nyugati nagyhatalmak biztosították arról, hogy nem nyújtanak a magyar kormánynak segítséget, november 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott hősi szabadságharca így végül elbukott. A harcokban a titkosítás alól 1993-ban feloldott statisztikai adatok szerint 2652 magyar és 720 szovjet állampolgár esett el. A forradalom következményeként kb. negyedmillió magyar hagyta el az országot, nyugatra menekülve.

1_197a-3.jpg

1957. januártól a forradalom résztvevőit tömegesen börtönözték be, majd sokukat kivégezték. A brutális megtorlást és a magyar nép elnyomását az ENSZ és a világ közvéleménye egyaránt elítélte. A forradalom leverését követ? évtizedekben Magyarországon tilos volt erről az időszakról beszélni, ellenforradalomnak bélyegezték. 1989. október 23. óta ez a jeles nap kettős nemzeti ünnep Magyarországon: az 1956-os forradalom kitörésének napja és az 1989-es Magyar Köztársaság kikiáltásának napja, melyet az 1990. évi XXVIII. törvény iktatott a nemzeti ünnepek sorába.

Büszkék Vagyunk Hőseinkre!

Tisztelettel Köszöntjük Békéscsabai Városi Polgárőrség Tagját
Simon János 1956-os Békéscsabai Forradalmárt!

2010. október 22-én Schmitt Pál köztársasági elnök
Nagy Imre Érdemrendet, 1956-os emlékérmeket és emléklapokat adott át kitüntetetteknek a Parlament Kupolatermében.

Magyarország köztársasági elnöke - Magyarország miniszterelnökének előterjesztésére - az október 23-i Nemzeti Ünnep, az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulója alkalmából Simon Jánosnak a Békéscsabai Városi Polgárőrség Vezetőségi tagjának 1956-os Emlékérmet és Emléklapot
adományozott.
Továbbá a kitüntetetteknek Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált.

simon_az_elismeres_atvetele_napjan-4.jpg

"A NEMZET SORSÁT ÉS TÖRTÉNELMÉT MEGHATÁROZÓ DICSŐSÉGES FORRADALMUNK ALATT
PÉLDAMUTATÓAN HELYTÁLLT, FOGADJA EZÉRT A MAGYAR NEMZET KÖSZÖNETÉT"

simon_oklevele-5_0.jpg

56-os-emlekerem-cr3_0_0-6.jpg

Bugyinszki Tamás
Békéscsabai Városi Polgárőrség
elnök