Az Országos Polgárőr Szövetség a 2018-as évet a család, a gyermek- és ifjúságvédelem évévé nyilvánította.

nike romaleos ii power lifting cheapbestselected.com
New Balance China Fake 580 MRT580DD click here now
Adidas Adizero Three Stripe Life, Adidas Adizero 8. 0 3 Stripe Life adidas adizero three stripe life, adidas adizero 8. 0 3 stripe life

baudapest0211-1024x576.jpg

A család, gyermek- és ifjúságvédelem programnyitó fóruma Budapesten. A szakmai fórumon a család, a gyermek- és ifjúság védelem programindítója mellett a Szomszédok Egymásért Mozgalom megújítása volt napirenden.

Az eseményen megjelent Dr. Töreki Sándor r. dandártábornok az Országos Rendőr-főkapitányság, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes, Dr. Hatala József r. altábornagy a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Dr. Christián László a Szomszédok Egymásért Mozgalom elnöke, Zámbó Péter az Országos Polgárőr Szövetség szakmai alelnöke, Horváth Róbert az Országos Polgárőr Szövetség Ifjúsági, sport és karitatív alelnöke és Csóra György az Országos Polgárőr Szövetség általános és oktatási elnökhelyettese.

Az Országos Polgárőr Szövetség a bűnmegelőzés területén Magyarország legnagyobb civil szervezeteként e program meghirdetésével erősíteni kívánja a polgárőrök társadalmi tevékenységének hatékonyságát a család, gyermek- és ifjúságvédelem területén. A polgárőrök az elmúlt években is megkülönböztető figyelmet fordítottak a fiatalok védelmére, a településeken pozitív közösség formáló erőként segítették együttműködő partnereinket és igyekeztek közreműködni a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia intézkedési terveinek hatékony megvalósításában.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia kiemelt prioritása a gyermek- és ifjúságvédelem. A fiatalok nevelése annak érdekében, hogy a társadalom hasznos tagjaivá váljanak, az egész társadalom és állam egyik legfontosabb és legalapvetőbb feladata és értéke.

Magyarország közbiztonsága stabil, kiegyensúlyozott, az elkövetett bűncselekmények száma az elmúlt időszakban (2010-2016) jelentős mértékben, majdnem 50%-al csökkent, a felderítési eredményességi mutatók folyamatosan javulnak.

A gyermek- és fiatalkorú bűnelkövetés, valamint a sérelmükre elkövetett bűncselekmények összeségét nézve csökkent a bűnelkövetők, ezen belül a fiatalkorú elkövetők száma és aránya, (hét év alatt 11.019-ről – 7.426-ra). A gyermekkorú bűnelkövetők 2014 óta jelennek meg a bűnügyi statisztikákban, számuk éves szinten nem éri el a 30 főt.

A gyermek- és fiatalkorú sértettek számának csökkenése követte az elkövetett bűncselekmények, illetve a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények számának csökkenését. A gyermekkorú sértettek száma 6.554 főről 3.680 főre, míg a fiatalkorú sértettek száma 8.886 főről 6.122 főre csökkent az elmúlt hét évben. (Forrás: ORFK Bűnügyi Elemző-Értékelő Osztály)

A február 10-én, az Országos Rendőr-főkapitányság, Rendőrségi Igazgatási Központ Auditóriumában, több mint 180 polgárőr és szakember jelenlétében megtartott fórumon, az Országos Polgárőr Szövetség elindított programjaival aktív szerepet vállal a stratégiai intézkedések végrehajtásában, a család, a gyermek- és ifjúságvédelem témakörében, a gyermek – és fiatalkori bűnözés megelőzése, valamint az áldozattá válás megelőzése érdekében.

A Szomszédok Egymásért Mozgalom illetve az új munkamódszer alapján a Szomszédok Egymásért Kiemelt Bűnmegelőzési Program céljai és megújítását is fontosnak tartják a polgárőrök. A program alapvető célja a lakóközösségben előforduló bűncselekmények megelőzése, csökkentése, biztonságosabb életkörülmények kialakítása.

Javítani szeretnék az egymást támogató közösségi tudatot, szellemet, hogy mindenki hozzájárulhasson a saját, a szomszéd és a közösségi tulajdon védelméhez, nem csak a bűncselekmény, de más események, például baleset, betegség, tűz stb. esetén is segítséget tudjanak nyújtani egymásnak.

Az elmúlt hónapban megválasztották a SZEM tagozat elnökségét, amelynek tagjai: Dr. Christián László elnök, Kardos Pál elnökhelyettes, Horváth Róbert, Bán Gábor, Tóth Tibor, Kolozsi József, Császár János, Brlás János, Kovács Imre, Lendvai Ivánné elnökségi tagok.

(A nyitófórumon elhangzott beszédekről hamarosan bővebben is olvashat).

Forrás: OPSZ.hu

Bugyinszki Tamás
Békéscsabai Városi polgárőrség
elnök